tisdag 20 mars 2012

20120317? Rarotonga och tid

Att göra ingenting….
 Hur vi uppfattar tid är beroende av situation för stunden, livssituation, period i livet, kulturskillnader och möten mellan kulturer, åldrar egna och andras. Den mångsidighet som finns i begreppet tid är vad förundran över tiden som fenomen till stora delar handlar om.
”Att göra ingenting ”kan betyda att göra något som har ett värde just när man gör det, det behöver inte resultera i något längre fram. Det är enbart målet i stunden. Men – då gör man något, existerar då ”ingenting”?
Att vänta på bussen som går en gång i timmen men man vet inte om den nyss har gått eller inte och det gör ingenting för man har tid att sitta där, har inga tider att passa och det spelar ingen roll när man kommer fram.  Bara sitta och uppleva vad som händer på bussbänken, i hällregnet.

Tillsammans med oss sökte en sexårig flicka och hennes barnflicka skydd för regnet. Barnflickan kom från Filippinerna och hade ett arbetskontrakt med flickans familj på 3 år som var till ända nu i oktober. Hon längtade hem. Josefin som hon tog hand var 3 år när hon kom och nu 6. Josefin har autism, berättar barnflickan, och har lärt sig att prata under de här tre åren.

Josefins tvillingsyster kommer fram. Flickorna är på picknick med sina klasser, det är St Josefs dag idag, och det firar deras skolor med picknick och bad.

Det hela blir avbrutet av plötsliga skyfall, intensiva regnbyar. Barnen får åka tillbaka till skolan i all hast, några på ett lastbilsflak. Men först ska fröken duscha – i regnet.


Pölen framför fötterna på oss allihop blir större och djupare. Tvillingsystern hittar en pinne som hon börjar använda och gräva med i pölen. Bosse, som har täljt sig en behändig vandringsstav, börjar göra ett ”dike” från pölen. Ett gemensamt projekt har uppstått – i väntan på bussen.
Efter en stund blir vandringsstav en cello. När vi  ”ingenting” gjorde.
Till sist kommer bussen och det klarnar upp, det är Ana som kör, hon bara ler när Bosse frågar om det är ok att ta ett kort på henne och hennes vackra blomsterkrans.

Inga kommentarer: